Травми при колоездене – счупена ключица.

Една от най-честите травми при колоездене е счупването на ключицата.  Самата позиция на тялото върху колелото предразполага при падане от него да се нанесе директен удар върху рамото. В зависимост от силата на удар и начина на падане, може да се получи от леко охлузване до тежка открита фрактура на ключицата. Съответно и счупването може да бъде в различни части на ключицата.

Счупванията във външната третина на ключицата най-често се причиняват от падане върху рамото или директен удар върху него, докато тези в средната третина на ключицата обикновено се причинява от падане върху изпъната в лакътя ръка. При повечето от фрактурите краищата на счупените фрагменти не се разместват значително и само ограничено количество от тъкани, разположени непосредствено до костта се травмират.
В редки случаи на счупване на ключицата острите краища на разместените костни фрагменти прорязват лежащата над тях кожа (т. е налице е открито счупване) или увреждат преминаващите в съседство през рамото големи нерви и кръвоносни съдове. При травми с много голяма сила е възможно част от счупената ключица да пробие най-високо разположената част на съответния бял дроб, затруднявайки сериозно дишането.

Как можете да помогнете при съмнение за счупена ключица. Трябва да осигурите покой на увреденото рамо. Налага се да го обездвижите. За тази цел може да се използва кърпа, дреха, хавлия или най-добре триъгълните кърпи, които са част от задължителното съдържание на “аптечките” ви. Ако използвате кърпа я сгънете на две така, че да получите триъгълник. Сгънете внимателно ръката в лакътя. Прекарайте широката част на триъгълната превръзка под предмишницата на засегнатата ръка и образувалите Академия Първа Помощ Травми при колоездене –  счупена  ключица. се по този начин два тънки края на превръзката завържете зад врата на пострадалия. Така ръката “виси” на врата. Приближете лакътя към тялото и използвайки друга превръзка, привържете мишницата откъм засегнатото рамо към гръдния кош. Не предприемайте опити за наместване на очевидно разместените части на ключицата.
Приложете лед върху мястото на счупването за 10-15 мин на всеки час. Увийте леда в кърпа, за няма директен контакт на леда с кожата.
За облекчаване на болката можете да вземете обезболяващи като аналгин или други лекарства, продавани без рецепта в аптеките (най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства).

Всичко това и още много други важни аспекти от травматизма при колоезденето ще научите по време на уъркшопа ни по първа помощ по време на БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН | 23 април 2016. Това, което ще засегнем по време на уъркшопа е: съдържание на аптечката за тичане и колоездене, различни видове превръзки, обездвижване и шиниране на крайници и още много друго техники на оказване на първа помощ.