Детското затлъстяване – алармиращи факти!

Затлъстяването сред децата се е превърнало в епидемия. Само броят на кърмачетата и малките деца (на възраст от 0 до 5 години), с наднормено тегло и затлъстяване, се е увеличил от 32 милиона през 1990 г. на 42 милиона през 2013 г, а статистиката за децата в училищна възраст е още по-стряскаща. По данни на Световната здравна организация, ако сегашните тенденции се запазят броя на засегнатите деца в световен мащаб ще се увеличи до 70 милиона до 2025 г.

 

Без намеса и промяна в стереотипите, затлъстяване при тези деца вероятно ще продължи и по време на детството, юношеството и зрелостта. Според редица проучвания 33% от децата гледат повече от 3 часа телевизия дневно, приемат 50% по-малко количество зеленчуци от необходимото и две от три деца не се движат достатъчно. По последни данни в България се смята, че всеки трети първокласник е с наднормено тегло.

Затлъстяването засяга основно децата в развиващите се страни. Какви са последиците от това явление и колко опасни могат да бъдат те?

Затлъстяването е болестно състояние, което се дължи на увеличаване на мастната тъкан. То бива два типа:

 1. Първи тип – при него се увеличава обемът (големината) на мастните клетки.
 2. Втори тип –  при него се увеличава броят на мастните клетки.

При децата се наблюдава втория тип затлъстяване.  Този процес е много по-опасен отколкото при възрастните, защото  увеличаването на броя на мастните клетки е необратим процес, лечението се затруднява все повече с напредване на възрастта.

Когато един възрастен човек реши да отслабне, той може лесно да намали обема на мастните си клетки, докато при децата е невъзможно намаляването на броя им и това води до обременяване за цял живот и развитието на редица рискови фактори.

Затлъстяването в детска възраст е свързано с широк спектър от сериозни здравни проблеми, значително повишава и риска от развитие на различни заболявания,като:

 • Заболявания на сърдечно-съдовата система
 • Инсулинова резистентност (тя е ранен признак на развиващ се диабет)
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат( особено остеоартрит – сериозно дегенеративно заболяване на ставите)
 • Някои видове рак ( на гърдата, на дебелото черво)
 • Инвалидизация
 • Освен физическото състояние, то влияе и на психическото здраве, създавайки множество комплекси и проблеми в общуването

Всеки аспект от средата, в която децата са родени, отгледани и живеят може да допринесе за риска от развитието на наднормено тегло и затлъстяване. Процесът може да се развие още по време на пренаталния период на плода. Развитието на гестационен диабет (диабет по време на бременността) може да доведе до увеличено тегло при раждане или да увеличи риска за развитието на такова.

Изборът на здравословни храни за кърмачета и малки деца, е от решаващо значение, тъй като хранителни предпочитания и вкусове се формират в ранните години от развитието на човешката личност. Захранването на кърмачетата с храни с високо съдържание на мазнини, високо съдържание на захар и високо съдържание на сол е ключов фактор за детското затлъстяване.

Липса на лесно достъпна информация относно различните подходи на захранване и по-високата цена на качествената храна задълбочава проблема.

Агресивният маркетинг на компаниите, които популяризират високо-калорийни храни и напитки, за деца и семейства, допълнително изостря проблемите. В някои общества битуват дългогодишни културни схващания (като широко разпространеното мнение в България, че здравото бебе е „добре-нахраненото бебе” или че всичко в чинията трябва непременно да се изяде) може да насърчи родителите да прехранват децата си.

Градски живот, наред с високо дигитализирания ни свят предлага все по-малко възможности за игра навън и не насърчава децата ни към физическа активност.

Наднорменото тегло и затлъстяването са до голяма степен предотвратими.В неговата превенция обаче трябва да бъде ангажирано цялото общество. Като се започне от политически наредби, минем през здравното министерство, училищата и родителите.

Световната здравна организация (СЗО) има своите утвърдени препоръки, които бихме искали да станат достъпни за всеки родител:

За кърмачета и малки деца, СЗО препоръчва:

 • ранно започване на кърменето в рамките на един час след раждането;
 • изключително кърмене през първите 6 месеца от живота;
 • постепенното въвеждането на твърди храни (захранване) от 6ти месец, заедно с кърменето до две годишна възраст.

Допълващите храни трябва да са богати на хранителни вещества и дадени в адекватни  количества съобразно с възрастта на детето. Храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол трябва да се избягват

Децата в училищна възраст и юношите трябва да:

 • ограничат приема на енергия от общите мазнини и захари;
 • увеличат консумацията на плодове и зеленчуци, както и на бобови култури, пълнозърнести храни и ядки;
 • бъдат ангажират с редовна физическа активност (60 минути на ден).

Хранително-вкусовата промишленост може да играе значителна роля за намаляване на затлъстяването в детска възраст, като:

 • намаляване на мазнини, захар и съдържанието на сол на допълнителни храни и други преработени храни;
 • гарантира, че здравословната храна е достъпна за всички потребители;
 • практикува отговорен маркетинг особено тези, насочени към децата и тийнейджърите.

Детското затлъстяване се свърза с по-висок риск от преждевременна смърт и инвалидизация в зряла възраст. Превенцията му е задача на всеки от нас. Само ако се борим заедно, можем да намалим негативните последици от развитието му, както за това поколение, така и за следващото.

Статия: Екипът на Академия Първа Помощ