Световен ден на здравето – 422 млн души страдат от диабет

7 април е избран за Световен ден на здравето през 1948 година.

В България от 1964 година се отбелязва като Ден на здравния работник, а от 2006г е преименуван на професионален празник наработещите в здравеопазването. В този ред на мисли, честит празник на всички колеги лекари и на всички, работещи в сферата на здравните услуги. Бъдете борбени, амбицирани и продължавайте достойно да изпълнявате своя дълг.

Академия Първа Помощ Световен ден на здравето –  422 млн души страдат от диабет
“Победи диабета!”

Всяка година мотото на Световния ден на здравето е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация (СЗО). Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. Темата на Световен ден на здравето 2016 г. е „Нека победим диабета”.  Организацията цитира стряскащи факти, а именно:

  • 422 млн души в света страдат от диабет
  • в следващите 20 години се очаква броят им да се удвои
  • през 2012 год, диабетът е посочен за водещата причина за смърт сред 1,5 млн от населението
  • 90% от засегнатите са с диабет тип 2, който е предотвратим
  • случаите на засегнати деца с диабет тип 2 се увеличава непрекъснато
  • част от усложненията на това заболяване  могат да доведат до – бъбречна недостатъчност, слепота, ампутации на крайниците, инфаркт, инсулт и др

В България вече има около 600 000 души страдащи от диабет. Смята се, че около около 300 000 души от българското население са в преддиабетно състояние.

Голяма част от случаите на диабет са предотвратими. Какво можем да направим?

Малки промени в ежедневните навици, значително помагат за предотвратяването или забавянето на началото на заболяването. Поддържането на нормално телесно тегло, редовната физическа активност (поне 30 мин дневно) и здравословната диета (повече плодове и зеленчуци)  може да намали риска от развитието на захарната болест. Ако имате съмнение, че може да развивате това състояние, проверявайте редовно кръвната си захар с помощта на глюкомер или се консултирайте с лекар. Стойност на кръвната захар на гладно над  6 ммол/л е алармираща и изисква незабавна консултация с ендокринолог.

Академия Първа Помощ Световен ден на здравето –  422 млн души страдат от диабет
Здравословното хранене е ключ към борбата с развитието на диабет

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до гражданите на всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство, в случая диабета. За това Ви молим – бъдете отговорни към своето здраве и това на близките си. Помагайте си, живейте активно и се радвайте на живота.

Екипът на Академия Първа Помощ

Академия Първа Помощ Световен ден на здравето –  422 млн души страдат от диабет
Не забравяйте, редовна физическа активност (поне 30мин дневно)