Лекция „Подготовка за зимната планина” 2019

Лекцията „Подготовка за зимната планина” беше от онези събития, които заемат специално място в сърцата на целия екип на Академия Първа Помощ. Искахме да научим възможно най-много приятели какви рискове крие зимната планина, как да се подготвят и пазят. Това е важно, за да прекарвате страхотно времето си навън през това време на годината.

Идеята

Решението беше лесно – организирахме безплатна лекция с Огнян Кузманов, който е сладкодумен и запомнящ се лектор и е част от екипа на Академия Първа Помощ. Едновременно с това е дипломиран парамедик с най-висока степен, доброволен планински спасител и участник в групата „Осоговски ентусиасти”, която се грижи за поддръжката на заслон Руен и маркировките около връх Руен, и каузата му е наистина присърце. Така че към полезността на събитието добавихме още нещичко. Решихме да го направим благотворително и да съберем средства за нашите смели приятели от Спасителен отряд „Дупница” /Ангелите на планината/. Те имаха нужда да допълнят екипировката си, за да могат спокойно да извършват благородната си работа.

Пуснахме събитие в страницата на Академия Първа Помощ във Фейсбук и няколко дни преди началото на лекцията имаше толкова много записани желаещи, че се наложи да сменим предварително планираната зала „Конференс 5” в Парк хотел „Москва” с по-голямата зала „Киев”. А у нас се появи и надежда, че ще успеем да направим наистина значим жест към Спасителния отряд.

Събитието

Това, което се случи в деня на лекцията, беше наистина прекрасно. Залата беше препълнена с любопитни любители на планината, които слушаха с интерес Оги. Самият той даде всичко от себе си, за да обясни възможно най-добре всичко важно за маркировките, маршрутите, облеклото и екипировката, синоптичната прогноза и мобилното приложение на Планинските спасителни служби, което може да се използва в критични ситуации. Имаше смях, любопитство, въпроси и отговори и много полезна информация.

Резултатът

Вместо такса за вход, участниците оставиха доброволни дарения в специално приготвена кутия. И резултатът надмина всичките ни очаквания – успяхме да съберем сумата от 1685 лв. Те стигнаха не само за дребни добавки към оборудването. Успяхме за осигурим цяла специализирана парамедик раница, пълна с консумативи и уреди за оказване на първа долекарска помощ.

Няколко дни по-късно предадохме раницата в ръцете на нашите приятели от ПСС отряд „Дупница”. Сега тя служи в спасителните им акции.

Искаме да благодарим на Огнян за безвъзмездната лекция, както и на всички участници в това събитие. Вие, приятели, с вашите големи сърца и готовност да сте полезни направихте така, че спасителните акции в зимната планина да бъдат по-лесни и сигурни!

Пожелаваме ви добрините да ви се връщат с пълни шепи, а зимните планини да ви носят само хубави преживявания!

Можете да разгледате снимки от лекцията и от срещата ни с Планински спасителен отряд „Дупница” в галерията.

Бъдете здрави и до нови срещи!